
בעבר, כתבתי הרבה על המיקרוביום של הנרתיק שלנו, אבל בפוסט הזה, אני רוצה לבחון קצת יותר לעומק את הקשר בין המיקרוביום/ פלורה של הנרתיק שלנו ועישון.
מה זה מיקרוביום?
אוסף של חיידקים, פיטריות, וירוסים שחיים במערכת יחסי גומלין בכל מיני אזורים בגוף שלנו ואחראים לשמור על הבריאות באופן כללי ועל בריאות האיבר בפרט.
הפלורה הנרתיקית שלנו שם כדי להגן ולשמור על בריאות הנרתיק שלנו.
פלורת הנרתיק היא קו ההגנה הראשון מפני זיהומים בנרתיק. כשאנחנו מדברות על המיקרוביום של המעי, אנחנו מדברים על גיוון, כלומר אנו צריכות מגוון של כמה שיותר סוגים לעומת זאת פלורת הנרתיק שלנו מעדיפה לקבל מספר מוגבל של משפחות של המיקרוביום. סוגים מסוימים של משפחות קשורים לבעיות ברבייה ולמחלות מין, בעוד שהמשפחה שנקראית לקטובצילוס קריספטוס קשורה לבריאות הנרתיק.
מיקרוביום נרתיקי לא מאוזן עלול להוביל לדלקות, מחלות מין ואפילו מקושרות להפלות ולפגים.
מה יכול להשפיע על המיקרוביום שלנו?
יש כמה דברים שיכולים להשפיע על המיקרוביום הנרתיק למשל גזע. מחקר שנערך לאחרונה בארה"ב הראה של- POC ( PEOPLE OF COLOUR) יש יותר גיוון בפלורה הנרתיקית שלהן ומחקרים אחרים שבוצעו באפריקה מראים שיש להן פחות משפחות מסוג Lactobacillus Crispatus בהשוואה לנשים ממוצא אירופי ואסייתי.
נראה כי אסטרוגן משחק תפקיד במיקרוביום הנרתיק שכן הוא מקדם צמיחה גליקוגן ברקמות הנרתיק השומרות על לחות הטבעית של הנרתיק. רמות גבוהות של אסטרוגן נחשבות כעוזרות לבנות את קהילת הלקטובצילוס. אצל נשים לאחר גיל הבשלות (מנופאוז) נמצאו רמות נמוכות יותר של גליקוגן, רמות נמוכות יותר של לקטובצילוס ואנחנו גם יודעות שיש יותר נטיה ליובש נרתיקי.
סוגים מסוימים של אמצעי מניעה הורמונליים יכולים לשנות את המיקרוביוטה הנרתיקית.
מחקרים מראים ששימוש באמצעי מניעה כמו הגלולה, הזריקה (דפו-פרוברה) השתל התת עורי, התקן תוך רחמי (מירנה, קיילינה…) מפחיתים את המשפחה המיטיבית ביותר, לקטובצילוס.
אחד הדברים שמעודדים וגינוזיס חיידקי הוא עישון. ניתן לזהות חלק מהמרכיבים בסיגריות בנוזלי צוואר הרחם. במחקר אחד הם מצאו שהלקטובצילוס אצל מעשנות היה נמוך יותר. לעישון למעשה יש אפקט אנטי-אסטרוגני ועקבות של בנזו[א]פירן דיול אפוקסיד (BPDE) שנמצאים בסיגרויות עלולים להגביר את הסיכון לוגינוזיס חיידקי (BV).
בשנות ה-20 ו-ה30 שלי, עישנתי די הרבה ולקרוא את כל המידע הזה מסביר מדוע סבלתי כ"כ בשנים הללו מפיטריות חוזרות ונשנות.